Umelkyňu zatkli v Londýne

Umelkyňu zatkli v Londýne

2351
0

Švajčiarskú umelkyňu Milo Moire isto poznáte a nieje žiadnym nováčikom vo svete kontroverzie. Venuje sa konceptuálnemu umeniu. Keď sme ju videli prvý krát, vyzliekla sa úplne do naha a vkráčala si oblečená len v nápisoch na jej koži až na podujatie Art Basel (pozri TU). Keď sme ju videli znova, učinkovala vo svojej vlastnej instelácii nazvanej “Plop Egg“. Tá spočívala vo farbou naplnenými vajíčkami, ktoré si Milo vložila do vagíny a potom ich vytláčala priamo na plátno pred výstavou Art Cologne (pozri TU). Touto metódou sa jej nakoniec podarilo  vytvoriť abstraktný obrazec. O kúsok neskôr sa zas zviditeľnila, keď navštívila  umeleckú výstavu kompletne nahá a v rukách držala taktiež nahé dieťatko (pozri TU).

Počas jej najnovšej práci bola Milo zatknutá v Londýne potom, čo povolila cudzím ľudom siahať na jej genitálie. V projekte nazvanom “Mirror Box“ sme mohli vidieť umelkyňu v rôznych mestách Európy s veľkou zrkadlovou štruktúrou pripevnenou na jej tele. Cez megafón upútala pozornosť okoloidúcich a ponúkala im možnosť siahnuť na genitálie a prsia ukryté za zrkadlom po dobu sekúnd. Podľa samotnej Moiré, bolo toto vystúpenie reakciou a protestom proti sexuálnemu obťažovaniu , ktoré sa uskutočnilo počas osláv nového roku v Kolíne (pozn. aut. Začiatkom roku 2016 bolo v Kolíne počas osláv Nového roku obťažovaných viac ako 1000 žien veľkou skupinou mužov , z veľkej časti tvorenou imigrantmi, ktorí aktuálne prúdia do EÚ.).

Moiré, ktorá samu seba  opisuje ako “Konceptuálna umelkyňa, maliarka, Art-amazónka a psychologička“ už toto svoje dielo predviedla vo viacerých mestách po EÚ, nevynimajúc Amsterdam a Dusseldorf. Británia je ako vieme iná a v Londýne, umelkyňu zatkli, držali ju 24 hodín v cele a nakoniec vyviazla s pokutou.

10 09 08 07 06 04 03 02 01

Comments

comments