Nahá v uliciach

Nahá v uliciach

2182
0
Foto: Sebastien Anex

Keď sa Bar Rafaeli zjavila kompletne nahá na obálke časopisu Esquire., bolo to umenie? Pravdepodobne ano – slová ktoré boli napísané na jej tele boli vytvorené umelcom menom Stephen Victore. Je preto umením čin ženy na videu a fotkách nižšie? Absolútne, minimálne podľa Milo Moire,  umelkyňy, psychologičky a modelky zároveň.

Rozhodla sa vyzliecť úplne do naha, jediné čo ju krylo boli slová – nápisy, ktoré len svojim významom  mali znázorňovať oblečenie, ktoré by na sebe bežne mala oblečené. No a potom , ako to už v bežnom živote býva, sa vydala von na ulicu, cestovala  autobusom, postavila sa do rady na lístok na Art Basel, extra exkluzívny event, ktorý sa deje každý rok vo Švajčiarsku, Nemecku a Francuzsku. Počas jej  hodinového výletu spôsobila slušný rozruch. Muži aj ženy, vlastne úplne všetci sa pozastavovali, zízali, usmievali sa, fotili si ju. No v konečnom dôsledku ju nechali robiť si to čo sama robiť chce. Až pokiaľ jej autority Art Basel-u nenariadili obliecť sa, alebo odísť.

Prečo toto všetko vlastne bolo nutné? Jedná sa o umelecké predstavenie s názvom “ The Script system“ , ktoré popisuje na svojom oficiálnom blogu .

“ The Script system“

Predstavenie “ The Script system“ je inšpirované skriptovou teóriou z kognitívnej psychológie. Každý z nás pozná tieto skriptá. Opakujúce sa zaužívané stereotypné akcie a zvyky , ktoré robíme na dennej báze. Obzvlášť skoro ráno na ceste do práce keď fungujeme takmer automaticky, často bez ohľadu na naše okolie. Tento typ každodennej dávky nevšímavosti a ignorancie som chcela prelomiť skrze môj výkon. Neviditeľné sa stáva viditeľným a oslobodzuje myslenie.

Zatiaľ čo sa zamýšľate nad tým čo tým Milo chcela povedať, obšťastníme vás ešte jedným faktom. Jej priezvisko – Moire – je vedecký výraz pre rušivý efekt, ktorý môže pokaziť kvalitu snímok zaznamenaných digitálnym fotoaparátom a niekedy sa vyskytuje aj v televíznom vysielaní.

Efekt vzniká vtedy, keď pravidelný obrazec poľa buniek snímača fotoaparátu alebo zobrazovacích bodov obrazovky alebo displeja interferuje s nejakým pravidelným vzorom na ploche zobrazenia, napríklad so štruktúrou tkaniny. Prekrývanie dvoch pravidelných obrazcov, ktoré sú si podobné, ale nie sú dokonale vyrovnané, vedie ku vzniku sady vzorov efektu moiré. Ten sa prejavuje ako farebné pruhy alebo kruhy.

03
Foto: Sebastien Annex
011
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex
20a
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex
31
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex
Foto: Sebastien Annex

Comments

comments