Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Recept na túto slivkovú pochúťku vymyslel muž menom Marian Burros. Medzi rokmi 1983 až 1989 bolo tradíciou, že každý rok v Septembri bol recept zverejnený v novinách The Times. Preto sa stal typickým jesenným koláčom v mnohých domácnostiach. Do pôvodného receptu išla celá 1 šálka cukru, no v poslednom roku vydania receptu dávku znížili na ¾ šálky. Je teda len na vás, ktorú verziu si vyberiete.

Ingrediencie:

  • ¾ až 1 šálka cukru
  • ½ šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 2 vajíčka
  • 12 sliviek, rozkrojených na polovičky a vykôstkovaných
  • cukor, citrónová šťava a škorica na polevu

Krok 1

Rozohrejte si rúru na 180 °C. Medzitým v mise vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte múku, kypriaci prášok, soľ a vajíčka a všetko dobre zamiešajte.

Krok 2

Cesto vylejte do tortovej formy a na vrch naukladajte slivky, šupkou nahor. Povrch posypte cukrom a pokvapkajte citrónovou šťavou, podľa toho ako sú slivky sladké či kyslé. Napokon to ešte posypte cca 1 lyžičkou škorice (alebo aj viac ak máte veľmi radi škoricu).

Krok 3

Vložte formu s cestom do rúry a pečte približne 1 hodinu. Keď je koláč hotový, nechajte ho vychladnúť. Môžete ho podávať len tak alebo na vrch pridať ešte šľahačku.

Dobrú chuť.

Comments

comments