Strom na ktorom rastie 40 druhov ovocia

Strom na ktorom rastie 40 druhov ovocia

3055
0

Tento čarovne zázračne vyzerajúci strom v sebe ukrýva úžasné tajomstvo. Jeho tvorca, umelec a syrakúzsky univerzitný profesor menom Sam Van Aken na jeho vytvorenie použil prastarú techniku štepenia, ktorú isto pozná aj tvoj dedko z dôb keď starí bohovia boli ešte malicherní a krutí 🙂 .

Štepenie ovocných stromov

“Štepenie a očkovanie je nepriamy spôsob vegetatívneho rozmnožovania ovocných drevín. Prenášame pri ňom časť jednej rastliny (ušľachtilej) na rastlinu druhú (obyčajne planú). Časť, ktorú prenášame, je buď vrúbeľ, alebo očko, a rastlina na ktorú tieto časti prenášame, je podpník. Štepením a očkovaním rozmnožujeme takmer všetky kultúrne ovocné druhy a ich sorty, ktoré sa nedajú rozmnožovať iným vegetatívnym spôsobom.
Pri štepení, čiže vrúbľovaní prenášame na podpník časť jednoročného výhonku obyčajne s 3 – 4 očkami a pri očkovaní iba jedno očko z letorastu.“

No a teraz keď si múdrejší pokračujeme v príbehu o strome, ktorý rodí 40 druhov ovocia. Aken najprv najprv starostlivo študoval umenie štepenia a následne vyhľadal na základe novonadobudnutých informácií 40 druhov kôstkovín ktoré môžu byť štepením spojené, medzi inými aj broskyňe, nektarinky, marhuľe a mandle. Takto teda už spomínaný umelec v priebehu niekoľkých rokov pospájal  až 40 rôznych druhov na strome ktorý označuje ako  “Pracovný strom“.

Isto vieš ako vyzerajú ovocné stromy na jar. Všade farby, vôňa kvetov. 40-druhový strom sa na jar rozžiari všetkými týmito viditeľne ohraničenými odtieňmi ružovej až fialovej a okolie obšťastňuje až surealisticky farebným vzhľadom.Keď ho ľudia na jar vidia prvý krát, pretierajú si oči a znova zaostrujú, spytujú si svoje zmysly.sam_van_aken_blossoms_kuban-1052x700

Na leto sa zas koruna obsype rôznym ovocím a tento obraz zas vyzerá ako vystrihnutý z filmu o Pipi dlhej pančuche (s tým rozdielom, že na strome nerastú jaternice).sam_van_aken_harvest_2013_05-526x700 sam_van_aken_harvest_2013_04-465x700 z7 sam_van_aken_harvest_2013_02-1052x700

Zámerom Sam-a bolo zasadiť tieto hybridné stromy na miestach kde by boli vystavené veľkému počtu ľudí, všetkým na obdiv. Chcel vzbudiť záujem o štepenie, o prírodu. A jednoznačne sa mu to podarilo.

“Raz keď som sa takto pristavil pri hlúčiku ľudí pod jedným zo stromov, odvšadiaľ zneli otázky, “Prečo má ten strom rozdielne listy?“,“Prečo je tak farebný?“ a takto pokračovali ďalej.“ Vyjadril sa Sam Van Aken.

Takýchto stromov boli už vysadené tucty, možno sa niekedy aj na Slovensku nejaký objaví.

Comments

comments