Zdroj: Tony Cenicola - The New York Times

Hamburgery sú presne ten typ jedla, ktoré si veľa z nás dopraje, napriek tomu ,že sa nejedná o jedno z tých zdravších. Hamburgery sú veľmi variabilné. Viete si ich prispôsobiť na stovky spôsobov. Môžete si na ne dať oblohu podľa vlastnej chuti či predstavivosti a zároveň si mäsko viete pripraviť na rôzne spôsoby. Väčšina sa ale točí okolo pár základných a tradičných ingrediencií. Tento recept však nie je celkom určite z tých tradičných, no o to chutnejší bude výsledok. Skúste preto zaexperimentovať a použite ostrý Japonský chren wasabi na oživenie chuti vášho klasického hamburgeru. Viac nájdete v recepte nižšie.

Ingrediencie na wasabi kečup:

  • ½ šálky kečupu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica wasabi pasty

Ingrediencie na hamburger:

  • ½ šálky strúhanky
  • ¼ šálky plnotučného mlieka
  • 250 gramov mletej hovädzej sviečkovej
  • 250 gramov mletého bravčového mäsa
  • ¼ šálky nadrobno nasekanej cibule
  • 1 a ½ lyžičky sójovej omáčky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho mletého korenia
  • sezamový olej
  • 4 žemle

Krok 1

V menšej miske spolu zmiešajte kečup, sójovú omáčku a wasabi pastu. Vytvoríte tak chutný a zároveň pikantný wasabi kečup.

Krok 2

Rozohrejte gril na strednú teplotu. Do veľkej misy nasypte strúhanku a zalejte ju mliekom. Nechajte 2 – 3 minúty odstáť. Potom pridajte mleté bravčové, hovädzie, cibuľu, sójovú omáčku, soľ a korenie. Všetko poriadne premiešajte a keď začne celá hmota pekne držať po kope, rozdeľte ju na 4 časti.

Krok 3

Potrite si ruky sezamovým olejom, aby sa vám na ne nelepila mäsová hmota. Každú zo štyroch častí pekne vyformujte do guličky. Následne z guličiek vytvorte cca 1 a pol centimetrov hrubé placky. Do stredu každej placky urobte plytkú jamku, aby sa nevydul počas grilovania.

Krok 4

Ugrilujte hamburgery, z každej strany cca 10 minút (dlhšie ak je treba), aby boli poriadne prepečené. Podávajte v žemliach s wasabi kečupom a zeleninou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť.

Comments

comments