Zdroj: Davide Luciano - The New York Times

Ak ste milovníkom morských plodov, konkrétne kreviet, tak si tento recept isto zamilujete. Úžasná kyslo-sladko-pikantná omáčka dodá šalátu ten správny šmrnc a jazmínová ryža sa k tomuto pokrmu tiež perfektne hodí. Zaujalo vás to? Tak si prečítajte, čo budete na toto jedlo potrebovať.

Ingrediencie:

  • soľ
  • šťava z 3 limetiek
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 2 lyžice Nam Prik Pao (thajská čili pasta v oleji)
  • 2 nadrobno nasekané thajské čili papričky
  • 450 gramov veľkých kreviet
  • ½ šálky nadrobno nasekanej citrónovej trávi
  • 1 väčšia šalotka, nakrájaná na tenké plátky
  • ½ šálky nahrubo nakrájaného koriandra
  • ½ šálky mätových lístkov
  • 6 limetových listov (kaffir) najemno rozdrvených
  • jazmínová ryža

Krok 1

Naplňte stredne veľký hrniec vodou do ¾, trochu ju osoľte a dajte ju variť.

Krok 2

Než voda zovrie, zmiešajte vo väčšej mise šťavu z limetiek, rybaciu omáčku, cukor, čili pastu a nakrájané čili papričky. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ. Omáčka by mala byť kyselkavá a pikantná, so sladkým podtónom.

Krok 3

Povarte krevety vo vode približne 1 minútu. Ak chcete, aby bola ich chuť intenzívnejšia, varte ich aj s hlavami a neolúpané. Očistite ich až po uvarení.

Krok 4

Krevety vložte do misy s omáčkou a premiešajte ich. Pridajte citrónovú trávu, šalotku, koriander, mätu a podrvené limetové listy. Trochu byliniek môžete nechať na ozdobu. Znovu premiešajte a ešte teplé podávajte s jazmínovou ryžou.

Dobrú chuť.

Comments

comments