Zdroj: Evan Sung - The New York Times

Mečúň patrí medzi mäsité a tučné ryby spolu s tuniakom, makrelou, lososom a sardinkami, ktoré sú známe pre vysoký obsah omega 3 mastných kyselín. Pri výbere mečúňa v obchode si všímajte farbu mäsa, ktorá by mala byť bledej, ružovkastej až červenej farby. Hnedé mäso je už staré. Mečúň alebo mečiar je pevný a mäsitý. Jeho textúra zabezpečuje, že sa mäsko nerozpadne. Najlepšie chutí pripravený na olivovom oleji s bylinkami a citrónom.

Ingrediencie:

  • 680 gramov steakov z mečúňa
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • ½ lyžičky feniklových semienok
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
  • nastrúhaná kôra z ½ citróna
  • ¼ lyžičky rozdrvených čili papričiek
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky nasekaných čerstvých listov feniklu
  • zopár plátkov citróna na ozdobu

Krok 1

Za pomoci ostrého noža zbavte steaky z mečúňa kože a nakrájajte ich na kocky. Následne ich osoľte a okoreňte čiernym korením.

Krok 2

Mažiarom alebo plochou stranou noža rozdrvte feniklové semiačka, aby sa z nich uvoľnila chuť.

Krok 3

Vo väčšej panvici rozpustite maslo a pridajte k nemu olivový olej. Na rozohriatu panvicu potom vložte kúsky mečúňa a smažte ho približne 3 minúty za občasného premiešania. Potom pridajte cesnak, feniklové semiačka, citrónovú kôru a rozdrvené čili. Pokračujte vo varení ešte 2 minúty a nezabudnite sem-tam pomiešať. Ale opatrne, aby sa vám ryba nerozpadla. Pridajte citrónovú šťavu a ochutnajte. Dochuťte soľou alebo čili podľa potreby.

Krok 4

Mečúňa podávajte so zemiakmi a zeleninou, každú porciu ešte dozdobte nasekanými lístkami feniklu a plátkami citróna.

Dobrú chuť.

Comments

comments