Zdroj: Craig Lee - The New York Times

Chutný a jednoduchý koláč, ktorý sa hodí na raňajky ku káve alebo na večerné maškrtenie. Ak chcete, aby bola chuť mandlí výraznejšia, môžete miesto klasickej hladkej múky použiť mandľovú múku. Perfektne sa k nemu tiež hodí zavárané ovocie alebo aj grilované figy.

Čo budete potrebovať?

  • 1 stredne veľký pomaranč
  • 1 citrón
  • 170 gramov nepražených mandlí
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 4 vajíčka
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ šálky cukru
  • ⅔ šálky olivového oleja
  • práškový cukor

Krok 1

Vložte pomaranč a citrón do hrnca, zalejte ich vodou a položte na sporák. Na miernom ohni ich varte približne 30 minút, potom zlejte vodu a citrusy nechajte ochladnúť.

Krok 2

Rúru rozohrejte na 160 °C a rošt umiestnite do strednej časti. Vysypte mandle ma plech a dajte ich do rúry na 10 až 15 minút. Potom ich vyberte von a nechajte ochladnúť. Vychladnuté mandle vhoďte do mixéra a rozmixujte ich.

Krok 3

Nastavte rúru na 180 °C a vymastite tortovú formu.

Krok 4

Vychladnuté citrusy rozrežte napoly a odstráňte z nich semiačka. Potom ich vložte do mixéra a rozmixujte ich takmer na kašu.

Krok 5

V jednej mise zmiešajte múku a kypriaci prášok. V druhej zas vyšľahajte vajíčka so soľou tak, aby začali peniť. Pridajte cukor, ešte trochu pošľahajte a túto zmes vylejte do misy s múkou. Pridajte aj citrusy, mandle a olivový olej. Všetko spolu šľahajte až kým nevznikne hladké cesto. To potom vlejte do formy a pečte približne 1 hodinu. Keď po vybratí z rúry vychladne, vyberte ho z formy, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Dobrú chuť.

Comments

comments