figy grilované
Zdroj: Andrew Scrivani - The New York Times

Figa je orientálne ovocie a vyrastá na strome figovníka. Figovníkov je na svete viac ako 700 druhov. Je to subtropická rastlina, práve preto má rada teplo a vlhko. Ak by ste ju chceli dopestovať doma, najlepšie bude ak ju budete mať v byte ako okrasnú drevinu alebo v skleníku. Figy majú zdraviu prospešné účinky. Medzi iným podporujú obranyschopnosť organizmu, podporujú trávenie, prečisťujú cievy, znižujú krvný tlak, podporujú látkovú výmenu, odstraňujú plynnatosť, upokojujú nervový systém, funguje ako  prírodné antidepresívum aj ako prevencia voči anémii. Figa bola známa už pred viac ako 3 000 rokmi a nielen pre veľký obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a minimum tuku sa v receptoch objavuje na veľa spôsobov, hoci na slovensku nie až v takej miere.

Čerstvé i sušené figy sú však v našich končinách veľmi dobre známe a mnohým z vás určite chutia. Skúste si preto s nami obohatiť vedomosti a figy ugrilovať. Výsledkom bude skutočná lahôdka. Prečítajte si, čo všetko k takémuto chutnému dezertu budete potrebovať a pripravte si tak chutné a zdravé jedlo.

Ingrediencie:

  • 18 stredne veľkých zrelých fíg
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica melasy z granátového jablka (zoženiete ju v orientálnych obchodoch)
  • 12 plátkov kozieho syra
  • čerstvá mäta

Krok 1

Rozohrejte gril (alebo grilovaciu panvicu) na strednú teplotu. Rozrežte každú figu na polovičku.

Krok 2

Vo väčšej mise zmiešajte dohromady balzamikový ocot a olivový olej. Pridajte figy a premiešajte ich tak, aby sa celé pekne obalili.

Krok 3

Uložte figy na gril (alebo grilovaciu panvicu) plochou stranou nadol a grilujte približne 3 minúty. Potom ich otočte a grilujte ďalšie 3 minúty.

Krok 4

Keď už sú hotové, poukladajte ich na tanier (plochou stranou nahor) a každú potrite troškou melasy z granátového jablka.

Krok 5

Pripravte si 6 tanierikov a na každý položte 2 plátky kozieho syra, 6 polovičiek fíg a na ozdobu ešte pár mätových lístkov. Podávajte kým sú figy teplé.

Dobrú chuť.

Comments

comments