Dobré tuky, zlé tuky – Každú chvíľu inak

Dobré tuky, zlé tuky – Každú chvíľu inak

1399
0
Tuky

Médiá milujú situácie, ktoré majú za cieľ vyvrátiť dlhodobo známe poznatky a fakty. Medzi najpopulárnejšie, čo sa zdravia týka, patria výskumy o tukoch. Podľa najnovších poznatkov nasýtené tuky nespôsobujú srdcové ochorenia a fakt, že rastlinné oleje, ktoré nám boli odporúčané používať ako zdravšia alternatíva, môžu tieto ochorenia dokonca podporovať.

Najnovšie informácie však hovoria niečo iné. Pri porovnávaní polynenasýtených rastlinných olejov s nasýtenými tukmi (maslo, hovädzí tuk, masť a dokonca aj kokosový olej) treba brať do úvahy aj kvalitu, veľkosť reprezentatívnej vzorky a dĺžku štúdie a takisto aj aké jedlá sa konzumovali namiesto jedál s nasýtenými tukmi.

Takže predtým ako podľahnete hriešnej myšlienke o dobre prepečených steakoch, rebierkach či plnotučných mliečnych produktoch, ktorých by ste sa mali nadobro vzdať, bude lepšie ak si informácie preveríte z viacerých zdrojov. Podľa správy odborníkov z Americkej asociácie srdca (AHA), ktorá bola publikovaná v júni 2017, výsledky desaťročnej kampane realizovanej v Amerike, boli mierne skreslené. Kampaň zameraná na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení odporúčaním zdravých potravín a vynechaním živočíšnych tukov v strave sa ukázala oveľa menej efektívna ako sa predpovedalo a dokonca nepriamo podporovala naberanie tuku v oblasti brucha a diabetes 2.typu.

Ak sa vzdáme jednej potraviny, máme tendenciu ju nahradiť niečím iným, aby sme si udržali svoj kalorický príjem. Nanešťastie v mnohých prípadoch nasýtené tuky a tuky vo všeobecnosti uvoľnili miesto rafinovaným sacharidom a tukom v rámci tzv. „invázie snackov“. Táto spôsobila, že ľudia, ktorí sa začali obávať tukov v potrave, ich nahradili inými vysokokalorickými potravinami, ktoré však z hľadiska výživy neobsahujú žiadne živiny.  

Napriek tomu mnohým z nás chýbajú tieto „nezdravé“ tuky a viacerí sme sa rozhodli presedlať na kokosový olej, ktorý by mal byť zdravší Jeho hlavná tuková zložka – kyselina laurová a iné obsiahnuté živiny by mali zdravie skôr podporiť ako ho podkopávať.

Preukázalo sa, že tvrdenia o nasýtených tukoch a minimálnom vplyve na riziko kardiovaskulárnych chorôb, boli zavádzajúce. Boli založené na štúdii, ktorá mala síce dobre myslený pôvodný zámer, ale v konečnom dôsledku nezohľadňovala to, čo ľudia konzumovali namiesto nasýtených tukov a následný dopad na zdravie.  

Viaceré výskumy pohoreli na nízkom množstve zúčastnených dobrovoľníkov alebo netrvali dostatočne dlhú dobu. Môže trvať aj desaťročie alebo dlhšie, aby sme preukázali, že konzumácia zdravších tukov môže znížiť počet ľudí zomierajúcich na kardiovaskulárne ochorenia.

Niektoré štúdie zlyhali aj na tvrdení, že redukcia nasýtených tukov je prospešná, nakoľko účastníci prieskumu nahradili tieto tuky margarínom a ostatnými čiastočne hydrogenovanými rastlinnými olejmi s obsahom transmastných kyselín. Tieto, ako sa ukázalo neskôr, poškodzujú cievy ešte oveľa viac ako živočíšne tuky. Na tomto zlyhal aj pokus vedcov zo Sydney v rokoch 1968-1973, kedy experimentálna skupina konzumovala margarín  a v konečnom dôsledku vykázali oveľa vyššie percento kardiovaskulárnych príhod ako tí, ktorí konzumovali nasýtené tuky (maslo).

Ak by sme mali zosumarizovať výsledky výskumov realizovaných v 60-tych rokoch, prišli by sme k záveru, že zníženie príjmu nasýtených tukov a ich následné nahradenie rastlinnými olejmi bohatými na polynenasýtené tuky, primárne sójový olej bez obsahu akýchkoľvek transmastných kyselín, znížili riziko ochorenia srdca až o 29%, podobne ako užívanie statínu pri znížení hladiny cholesterolu.

Comments

comments